Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ....


Πρόσφατα, έφτασα στην απογοητευτική διαπίστωση πως οι ελευθερίες και τα δικαιώματα που έχουν πετύχει οι γυναίκες να τους ‘παραχωρηθούν’, επίσημα τουλάχιστον από τον νόμο, δεν έχουν πάψει να αμφισβητούνται και μάλιστα να κατακρίνονται ,ως «προάγγελοι μεγάλων δεινών της κοινωνίας», από την πλευρά των αντρών, ακόμη και στις μέρες μας. Πώς θα αντιδρούσατε, όσες είστε γυναίκες τουλάχιστον (και πολύ πιθανό να αντιμετωπίσατε κάτι τέτοιο) αν σε μια παρέα σας τόνιζαν διαρκώς ότι η καριέρα των γυναικών αποτελεί ένα επιπλέον δεινό για την ανθρωπότητα, μαζί με το τρίπτυχο ‘πυρ-γυνή-θάλασσα’?...η καριέρα σου λέει, της γυναίκας σήμερα, είναι η αιτία που η κοινωνία μας πάει κατά διαόλου, που ο θεσμός οικογένεια έχασε την ουσία και την χρησιμότητά του πλέον, και γενικά είναι ένας από τους διάφορους παράγοντες που μας οδηγεί στην καταστροφή… σου λέει βγήκατε οι γυναίκες να δουλέψετε, πήρατε λεφτά, την είδατε αλλιώς, και άντε να μαζευτείτε να κάνετε οικογένεια τώρα!!!ποιος σας πιάνει τώρα! δεν δέχεστε μύγα στο σπαθί σας τώρα! γι αυτό, σου λέει, πάμε απ το κακό στο χειρότερο…. και οι κατηγορίες ενάντια σε κάθε γυναίκα που είναι δραστήρια σήμερα ποικίλουν…..

Εδώ θα έρθω και θα θέσω ένα ερώτημα και θα ήθελα να το απευθύνω σε άντρες: τη στιγμή που βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, και μετά από ουκ ολίγους αγώνες ,έχουν κατοχυρωθεί και προστατεύονται από τον νόμο τα δικαιώματα των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν είναι λίγο ΑΝΩΜΑΛΟ το να αμφισβητούμε τα δικαιώματα αυτά? Κατά τη γνώμη μου, όποιος αμφισβητεί τα δικαιώματα που έχει το άλλο φύλο, είναι σαν να μην δέχεται ως δεδομένα τα δικαιώματα του δικού του φύλου, τις ελευθερίες του ίδιου του του εαυτού. Την στιγμή που είναι πλέον κατοχυρωμένα τα δικαιώματα των ανθρώπων παγκοσμίως (καλά, εξαιρώντας κοινωνίες όπου η λέξη Νόμος -με την έννοια που του δίνουμε στις ανεπτυγμένες κοινωνίες-, δεν υφίσταται καν), αντρών και γυναικών το ίδιο (δεν γνωρίζω νόμο- του δυτικού τουλάχιστον κόσμου στον οποίο ζούμε-που να εξαιρεί από τις ελευθερίες και τα δικαιώματα τις γυναίκες, αντίθετα, τις αντιμετωπίζει με περισσότερη φροντίδα θα έλεγα), αν ένας άντρας αμφισβητήσει τα δικαιώματα αυτά που παραχωρούνται στις γυναίκες είναι σαν να μην δέχεται τα δικαιώματα που παραχωρήθηκαν και στον ίδιο σαν άνθρωπο- όχι σαν άντρα, το ίδιο βέβαια συμβαίνει και αν μια γυναίκα αμφιβάλλει για την ισχύ δικαιωμάτων που κατέχει το αντρικό φύλο (σ επίπεδο νόμου πάντα), καθώς θα είναι σαν να μην δέχεται το αποτέλεσμα τόσων αγώνων που έγιναν για να αποκτήσει την θέση που κατέχει η ίδια, μαζί με άλλες γυναίκες σε αυτή την κοινωνία του 21ου –υποτιθέμενα εξελιγμένου- αιώνα, που ζούμε.

Δεν μπορώ να πω, το σωστό είναι να μην θεωρούμε τίποτε δεδομένο σήμερα, είναι υγιές το να μαχόμαστε για να αλλάξουμε καθετί κατεστημένο που μας φθείρει και διαβρώνει θεσμούς και αρχές της κοινωνίας μας… το θέμα όμως είναι να γίνεται καλοπροαίρετα και με σκοπό την εξέλιξη της ανθρωπότητας, όχι την επιστροφή σε πρωτόγονες κοινωνίες… και προς θεού αναφέρομαι σε αμφισβήτηση και κριτική που θα έχει κάποιο νόημα και κάποια επιχειρήματα.....που λείπουν φυσικά από πολλούς άντρες που απαρνιούνται την θέση που κατέχει η γυναίκα στην σημερινή κοινωνία.

Ναι όντως η οικογένεια έχει χάσει την ουσία της σε σχέση με παλαιότερες εποχές ,ναι όντως γυναίκες και άντρες δεν παντρεύονται σήμερα και δεν κάνουν παιδιά, ναι όντως σήμερα γενικότερα οι σχέσεις αντρών- γυναικών περνούν κρίση… αλλά γιατί πρέπει για όλα τα δεινά της ανθρωπότητας να φταίει η γυναίκα και η θέση που αυτή κατέχει σήμερα? Μήπως έμμεσα ακόμη κι όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη, ουσιαστικά αναγνωρίζουν την γυναίκα ως το επίκεντρο της ανθρώπινης κοινωνίας όπως αυτή εξελίσσεται?

Γιατί τέλος πάντων πρέπει το γυναικείο φύλο να παλεύει καθημερινά για να αποκτήσει την πολυπόθητη ισότητα με το αντρικό? ‘Όλοι είμαστε ίσοι ενώπιον του νόμου, ανεξαρτήτου φύλου, στο κάτω κάτω. Και στην τελική, την στιγμή που αποκτούσαμε αυτές τις δυνάμεις και τα δικαιώματα ως γυναίκες, ζούσαμε σε μια κοινωνία όπου κατοικούσαν και άντρες αρκετά ισχυροί…. δεν εξελίχθηκε το φεμινιστικό κίνημα σε μια κοινωνία γυναικοκρατούμενη… οι άντρες που ήθελαν να προβάλουν τις αντιρρήσεις τους το έκαναν… και πάλι τον αγώνα τον κερδίσαμε… καθίστε λοιπόν και απολαύστε την εξέλιξη των γυναικών… μια εξέλιξη στην οποία συμβάλλει καθοριστικά και ο δικός σας τρόπος ζωής….η γυναίκα δεν εξελίσσεται παράλληλα με τον άντρα, εξελίσσεται μαζί με τον άντρα,στην ίδια κοινωνία!!! Αφήστε μας ήσυχες και ευτυχισμένες στην ανεξαρτησία μας και χαρείτε κι εσείς την αποτρίχωση στην γάμπα που όσο πάει και συνηθίζετε περισσότερο… είδατε, εμείς σας αφήνουμε ελεύθερους να κάνετε ό,τι θέλετε με τα δικαιώματά σας και τις ελευθερίες σας.....μπορούμε να γίνουμε όμως κακές και να ακολουθήσουμε το παραδειγμα μερικών από εσάς και να θεωρήσουμε ότι όπως η κύρια αιτία της σημερινής κατάντιας μας είναι η ανεξαρτησία των γυναικών και το ότι ψωνιστήκαμε κυριολεκτικά με το να μην εξαρτιόμαστε από κανένα αρσενικό, έτσι ακριβώς η σημερινή κατάσταση έχει διαμορφωθεί και από την αντίστοιχη μαλθακότητα των σημερινών αρσενικών…. το γεγονός ότι το τέως αδύναμο-αλλά ωραίο- φύλο τείνει να επικρατήσει, σημαίνει ότι κάτι δεν κάνετε σωστά κι εσείς οι άντρες, εσείς που για οτιδήποτε ανησυχητικό παρουσιάζει η σημερινή κοινωνία μας κατηγορείτε χωρίς επιχειρήματα….

Μια επίσης καλή λύση σείναι να προσπαθήσουμε να συνυπάρξουμε, αντιμετωπίζοντας με κατανόηση τις ιδιαιτερότητες του αντίθετου φύλου, προσπαθώντας να το προσεγγίσουμε. Εξάλλου το διαφορετικό δεν είναι απαραίτητα και επικίνδυνο…. και για όσους θεωρούν ότι αυτά που γράφω είναι μαλακίες, σας ευχαριστώ που διαβάσατε τουλάχιστον την άποψή μου περί του θέματος… στο κάτω κάτω, δεν είναι ανάγκη να συμμεριζόμαστε πάντα την άποψη του άλλου.

2 σχόλια:

Theodora Papapanagiotou είπε...

Ως εργαζόμενη μαμά ένα έχω να πω... Η κατάσταση το απιτεί πλέον να δουλεύουν οι γυναίκες, πέρα από την προσωπική καταξίωση, γιατί πλέον κανένα νοικοκυριό δεν τα βγ'αζει πέρα με ένα μισθό! Από κει και πέρα πραγματικά δεν το καταλαβαίνω από τη στιγμή που σπούδασα και με γεμίζει αυτό που κάνω στη δουλεία μου, γιατί να μην το κάνω... Και γιατί να πρεπει μια πτυχιούχος γυναίκα να κάθεται στην κουζίνα της για να δουλεύει ένας ανιδείκευτος άντρας - ναι ναι το έχω ακούσει και αυτο!!!

black-and-white είπε...

Άσε και άκουσα τα χίλια μύρια γι αυτά που έγραψα...σου λέει είναι ακραίο αυτό που γράφεις και δείχνεις ότι αντιπαθείς κάθε αρσενική οντότητα που κινείται γύρω σου!Δεν μας καταλαβαίνουν, γιατί δεν έχουν έρθει στη δυσάρεστη θέση ν ακούσουν αυτά που ακούμε εμείς από μερικούς...από ορισμένα άτομα δεν περίμενα να συμπεριφερθούν σαν να είναι κατώτερες οι γυναίκες...το να το λέει ο άλλος στην πλάκα να το καταλάβω,γιατί θέλει να ανάψει λίγο το αίμα στην κουβέντα σε παρέα αντρών-γυναικών, αλλά το να δείχνει ότι το πιστεύει κιόλας,αυτό δεν το ανέχομαι με τίποτα....κι ας μου βγει και το όνομα της φεμινίστριας